Not Found

The requested URL /formpost.php was not found on this server.

De biografie van Annelies Smit

Aankomende evenementen

Event close

Volg mij ook op:
Facebook Twitter

De biografie van Annelies Smit

Annelies Annelies Smit studeerde aan het Utrechts Conservatorium koor en orkestdirectie bij Krijn Koetsveld, Melvin Margolis, David Porcelijn en Jurjen Hempel.

In 1995 studeerde ze af met de Psalmensymfonie  voor koor en orkest van Stravinsky. Voor dit concert heeft zij meer dan 100 musici bijeen gebracht. Ze kreeg voor dit examen een 9.

Ze volgde twee masterclasses bij het Randstedelijk Begeleidings Orkest o.l.v. Lucas Vis en Ernst van Tiel, waarbij ze werd uitgekozen om op de slotconcerten te dirigeren.


Sinds 2004 studeerde zij orkestdirectie bij de legendarische Jorma Panula, professor aan de Sibelius Academie te Helsinki en aan de Royal Academie in Stockholm. Ze volgde diverse masterclasses bij deze befaamde dirigentenpedagoog. Deze Maestro heeft diverse grote dirigenten opgeleid. Het is een eer om bij deze dirigent te mogen studeren.  Hierdoor kwam ze in contact met buitenlandse orkesten, en wordt een professionele carriere mogelijk.

Ze dirigeerde in oktober het Brasov Filharmonisch Orkest in Roemenië met symfonieën van Brahms en Nielsen en voerde de eerste symfonie van Brahms uit in Brasov.

Prins Bernhard Cultuurfonds In januari 2005 is haar een beurs toegekend door het Prins Bernhard Fonds.
De beurs wordt verstrekt uit het W.F. Sikman Fonds, welk als doel heeft professionele musici, met name dirigenten, de mogelijkheid te bieden masterclasses in het buitenland te volgen.

Zij was in april 2005 in Londen om daar de vierde symfonie van Mahler te dirigeren. Voor dit project stond ze voor het London Symphonic Orchstra

Ook heeft ze het Moscow Symphony Orchestra gedirigeerd.  Ze was in augustus 2006 bij dit orkest.

Tschaikovski 5 , Borodin, Brahms Tschaikovsky en Glinka stonden op het programma.

Zij vindt het belangrijk zich steeds verder te professionaliseren.

Annelies Smit heeft werkervaring met diverse amateurorkesten en koren :

Het Haarlems Amateur Symfonieorkest , waarmee ze o.a. de opera “Die Zauberflöte” uitvoerde, en “ Concerto Andaluz” van Rodrigo, voor vier gitaren en orkest. In 2006 hebben blazers uit het eigen orkest Symfonie concertante van Mozart onder haar leiding ingestudeerd en uitgevoerd. Bij elk concert draagt zij zorg voor een goede bezetting van het orkest, remplaçanten en solisten.
Ze hebben een groot jubileum concert gegeven met Josee Koning en een wereld premiere uitgevoerd voor piano en orkest van Erik Lotichius.

  1. Blazers van het HASO    .Deze groep treedt regelmatig zelfstandig met een eigen blazersprogramma op.
  2. Het SOB , een symfonieorkest uit Lisse, waarmee ze diverse solisten begeleidde. Ze voerde met dit orkest “ De Geestgronden” uit, een compositie van Chiel Meyering, speciaal geschreven voor het SOB. Diverse symfonieen van Beethoven, schubert, mozart,  werden uitgevoerd.
  3. Het Bloemendaals jeugdorkest . Dit is een zeer groot symfonie orkest voor kinderen die al enige jaren les hebben. De bezetting is zowel strijkers als blazers. Zo veel mogelijk concerten worden er gegeven de orkestleden  om ervaring  te laten opdoen. Solisten uit het orkest krijgen regelmatig een kans.
  4. Camerata Bloemendaal . Hierin spelen gevorderde blazers en strijkers. Dit orkest heeft in november 2005 de finalisten van het Bloemendaals pianoconcours begeleid. Dit seizoen heeft Camerata verschillende concerten verzorgd in de regio.Juni 2007 heeft Camerata het vioolconcert van Bach gespeeld, met eigen solisten.
  5. Het Amsterdams Jeugdorkest .
  6. Oratorium Koor Kennemerland . In december 2004 voerde dit koor het “Weinachtsoratorium” uit van Bach. In 2006 stond de “Messiah” van Händel in samenwerking met het kamerorkest Continuo op het programma. in de Philharmonie in Haarlem. Dit koor laat zich regelmatig begeleiden door een beroeps orkest, de repetities worden door Annelies Smit geleid. Zo was er in 2006 een Mozart Haydn programma met solisten. In 2008 staat de Messiah weer op het programma in de Philharmonie.
  7. Meteorenorkest Dit symfonieorkest is onderdeel van het MZK en treedt veel in Haarlem en omstreken op. In Maart 2006 werd zij voor dit orkest gevraagd, sinds die tijd heeft het orkest 9 concerten gegeven.
  8. Professioneel Project orkest .  In het voorjaar 2008 organiseert Annelies 4 Barok concerten rondom Rembrandt in de Westerkerk.
    In 2005 heeft ze een professioneel  project orkest opgezet om de Dido en Aeneas  van Purcell te begeleiden.  Ze was gevraagd om dit te organiseren en in te studeren voor een Scratchdag  in Beverwijk  Zowel het benaderen van alle musici, als de repetities was in haar handen. Daarna heeft het orkest nog diverse concerten begeleid van amateurgezelschappen.


Het weiland ensemble

Dit koor voert regelmatig groteren en kleine werken uit.
Zo heeft het weiland ensemble king arthur volledig geacteerd en gezongen.
Momenteel werken ze aan the coronation anthems van handel.

In mei 2018 staat een tour naar Berlijn op het programma, met uitsluitend Nederlandse componisten.


Overige werkzaamheden:

Jury-lid
Annelies Smit  is in 2006 gevraagd om in Duitsland een Festival te jureren in Oberammegau., er kwamen gezelschappen uit verschillende landen. Ze leidde daar de Grande finale met de 9de van Beethoven. Ieder gezelschap kreeg gedurende het festival een clinic onder haar leiding.

In april 2007 heeft ze tweemaal in het Heritage Festival gejureerd. Dit is een Amerikaans festival waar veel buitenlandse orkesten aan meedoen. Ook kregen hier de blaasorkesten van haar een clinic .

Ze is gevraagd om aan het eind van het festival een grote finale te organiseren; alle 300 deelnemers speelden en zongen mee onder haar leiding.


Organisatorische werkzaamheden:

In Amsterdam heeft ze een koor opgericht wat barokopera’s uitvoerde. De organisatie hiervan had zij volledig in eigen handen. Zowel het zoeken van de koorleden en solisten als het organiseren van de concerten.

Bij  concerten benadert ze altijd zelf de solisten, enthousiasmeert mensen om mee te doen, en regelt zo veel extra musici voor haar projecten.

Organiseren  van concerten op aparte locaties : er zijn altijd plekken waar nooit concerten gegeven worden , het vraagt wat organisatie, maar meestal lukt het haar om op ludieke plaatsen te kunnen spelen.

Bij het dirigeren van amateurorkesten  komt heel veel organisatorisch werk kijken. Dit is een belangrijk onderdeel van het werk. Ook het aansturen , en samenwerken met de orkestleden  om alles goed te laten lopen is essentieel.

 

Html close
Close content